Behandeling
Laagdrempelige therapie en begeleiding bij eetstoornissen
Mijn aanpak
De basis van de therapie en begeleiding die ik bied gaat over verbinden, luisteren en samen onderzoeken. Onder andere onderzoeken we de functies van je probleem. Waar is het goed voor geweest? Daarin schuilt namelijk ook de oplossing.
Mijn wens van ons contact is dat jij je dusdanig veilig bij me voelt, dat jij zelf durft te voelen hoe het nu echt met je is en durft te denken aan wat je echt wilt, en voelen wie je in diepste wezen bent. En dat je durft te dromen. Dat je leven ritmisch mag gaan stromen, je innerlijk vuur mag gaan branden, al is het een waakvlam. Iets wat voor mensen met psychische problemen, nog wel eens moeilijk kan zijn door onder andere alle kritische gedachten, angst en wellicht nare ervaringen. We onderzoeken hoe je naar dit innerlijk vuur toe kunt bewegen en hoe jij jezelf wilt neerzetten in je eigen leven.
Na het kennismakingsgesprek krijg je een vragenlijst mee die je mag invullen als je dit wilt. Het kan ons beiden helpen om op een rijtje te krijgen wat er speelt en waar je vandaan komt. En je kunt vast nadenken over waar je naartoe wilt. Ook vraag ik je om een fijn dagboek te kopen, die je elke keer mee neemt en waar jij je eigen proces in bij houdt en bewaakt.
Na enkele sessies, waarin we aan elkaar wennen en elkaar leren kennen stellen we samen een behandelplan op met door jouzelf opgestelde doelen en door jou zelf gewenste stapjes. Deze evalueren we elke paar maanden en zo ontvouwt zich jouw behandeling.
Tijdens de sessies kunnen we allerlei oefeningen doen, wat bij jou past; Tekenen, krijten, muziek, dans, zang/stemgebruik, natuur, schrijven, opstellingen, ademhalingsoefeningen, ruimtelijke oefeningen, geleide fantasie, gebruik van de drum, maar ook cognitieve opdrachten zijn mogelijk.
Mensen betrekken bij je probleem biedt altijd meerwaarde om uit de eetstoornis te komen. Als de behoefte daar is, dan is er de gelegenheid om één of meerdere gezinsleden, een partner óf (school)vrienden/ betrokkenen uit te nodigen.
Bij mensen met een eetstoornis kan het zijn dat ik vraag om tenminste een gespecialiseerde diëtist te bezoeken die je op liefdevolle, maar duidelijke wijze kan ondersteunen op weg naar fysiek welbevinden en veiligheid. Ik kan je hierbij ondersteunen. Ik heb zelf veel samengewerkt met diëtisten en kan eerste hulp bieden bij angst rondom eten, aangaan van uitdagingen en feedback en advies geven over je eetgewoonten. Je moet het uiteindelijk altijd zélf doen. Maar niet alleen…
Ook houd ik graag in meer of mindere mate een lijntje met je huisarts, waarvoor eerst toestemming van jou voor nodig is.
Mocht de mentale of fysieke situatie acuut zijn, bel dan altijd de huisarts of bij direct levensbedreigende situaties 112. Wacht niet tot het consult!
Zet de eerste stap
Neem contact op
Je kunt me bellen of mailen om een kennismakinggesprek te plannen.
Maak een afspraak
We plannen een eerste afspraak. Het kan digitaal of bij mij in de praktijk.
1ste sessie
We leren elkaar kennen en kunnen aan de slag met het oplossen van jouw probleem!
Wat kan Juniper voor je betekenen?
Laagdrempelige therapie en begeleiding aan mensen met een al behandelde eetstoornis, maar met behoefte aan een opsteker bij bijvoorbeeld een terugval of een verwachting daarvan.
Therapie en begeleiding aan mensen die op de wachtlijst staan voor een intensieve behandeling maar lang moeten wachten totdat gestart kan worden.
Therapie en begeleiding voor mensen die twijfelen of zij een eetstoornis hebben of die twijfelen of zij in therapie zullen/moeten gaan.
Therapie en begeleiding voor mensen die (nog) niet naar de reguliere GGz willen.
Ouders of partners die advies, een luisterend oor of meedenkend persoon willen hoe om te gaan met een dierbare met een eetstoornis.
Herken je dit?
Het zou best eens kunnen dat ik in behandeling wil/zou moeten.
Ik worstel met mezelf
Ik voel me alleen, niet fijn op school en tussen leeftijdsgenootjes en rommel met eten. Geen idee of dit een eetstoornis mag/moet heten…
Ik heb een behandeling gehad en voel me al een tijdje wiebelig
Ik kom er niet uit en het zou kunnen dat ik terug grijp naar mijn eetstoornis en dat ik dus wat ga sjoemelen met eten. Ik wil anders met lastige zaken omgaan en zoek even wat hulp.
Ik wil zo graag iets betekenen
Ik ben een betrokkene en zoek steun en advies. (Ouders, partner, vrienden, leraar, buurvrouw, etc.)
Ik wil niet het reguliere circuit in
Ik of mijn kind hebben geen vertrouwen in de reguliere GGz, maar er is wel nu iemand nodig die helpt en de situatie inschat vanuit ervaring.
Ik kan of wil niet wachten
Ik sta (of mijn kind staat) op de wachtlijst voor een behandeling, maar het duurt nog te lang om zonder hulp af te wachten. Ik kan wel direct hulp gebruiken.
Ik weet niet wat ik ermee moet
Mijn kind of partner heeft (misschien) een eetstoornis en ik weet niet waar ik met hem/haar heen moet. Een gewone diëtist helpt niet. Ik ben bang.
Praktijk voor therapie, begeleiding en ontwikkeling bij eetstoornissen. Herstellen door te luisteren naar wie je in diepste wezen bent. Samen onderzoeken we welke behandeling passend voor je is, zodat je door de bomen het bos kunt zien.
KvK: 84984341
BTW-ID: NL004048678B21