Over Juniper

Praktijk voor therapie en begeleiding bij eetstoornissen

Wie is Irene?

Psychosociaal gesprekstherapeut en  ervaringsdeskundige in eetstoornissen

Nadat ik tien jaar gepassioneerd bij een hard groeiende en inmiddels grote ggz-instelling heb gewerkt, heb ik nu twee jaar een eigen praktijk aan huis in Spaarndam.

Mijn gezin en ik wonen daar sinds 2021 op een heerlijke buitenplek en toch onder de mensen. Ik ben getrouwd en heb vier zoons. 
Ik kom zelf uit een vrouwenwereld; ik woonde als kind voornamelijk bij mijn moeder en twee zusjes en, deed zeven jaar de Balletacademie in Amsterdam en ging daarna eerst de pabo, toen een psychosociaal beroep doen en de eetstoornissen-wereld in. Gelukkig vragen daar ook steeds meer mannen om steun en hulp.

Mijn innerlijke kind met ook minder fijne ervaringen en onder andere mijn professionele dansverleden hebben mij lange tijd gevormd op een manier dat ik steeds verder van mijn kern of essentie vandaan ging. Toen mijn eetstoornis in mijn leven kwam, hielp deze mij om me te weren tegen te moeilijke gevoelens. De eetstoornis was mij van dienst, zodat ik door kon gaan in een lange, moeilijke periode, waarin ik worstelde met mijn identiteit, autonomie en de situatie. Ik raakte desondanks steeds ‘verder weg van wie ik in wezen voelde te zijn’ en vluchtte  steeds meer in een kleine wereld waarin het enkel nog ging over mijn overzichtelijke eetstoornis.

Ik hoefde niet te leven met wie ik was en dát was dan ook de waarde van mijn eetstoornis. Dat wetende, kon ik gaan verlangen naar wél leven en mezelf laten zien en oefenen met mijn fundamentele angsten die het gewone leven mij bracht. Ik kon gaan leren mij veilig te voelen met wie ik was.

Mijn eetstoornis ligt alweer 17 jaar volledig achter mij (ja dat kan echt!!), maar de les van het leven gaat ook bij mij altijd door.

Ik ben over de jaren heen gaan ervaren dat ik met mijn authentieke ziel een missie heb hier op aarde. Mijn werk als therapeut, mijn voormalige dansgroep, fijne spirituele en educatieve boeken, verdiepende opleidingen en cursussen, het antroposofisch gedachtengoed, onderdeel zijn van een sjamanistische vrouwencirkel en het zelf genieten van fijne coachingsvormen zijn naast mijn levenservaringen onderdeel van mijn weg terug naar mijn essentie en ik gun mijn cliënten en hun naasten hún weg!

 Waarom Juniper ?

´Zijn wie je in de kern al was´

Een eetstoornis of eetprobleem gaat heel vaak over de onveiligheid die ervaren wordt of al heel erg vroeg werd in het opgroeien of landen op aarde. Dit heb ik als kind ook zo ervaren, al was het grotendeels onbewust.

Als kind voelde ik mij raar en onbegrepen. Over veel dacht ik na. Ik voelde mij op een manier ‘verbonden met iets’. De natuur kwam het dichtste bij dat ‘iets’. Moestuintjes op school of natuurprojecten waren voor mij erg fijn en dat bleef. Brood bakken boven het zelfgemaakte vuur, zelf bouwen, klimmen, hiken, drankjes brouwen (drinkbaar of niet); oer was fijn. Ik fantaseerde over bergen, grasvlakten met bloemen, hutjes op de hei.

De jeugdboeken Juniper of Heksenkind van Monica Furlong deden me veel. Dat dit ging over me gezien voelen en me kunnen identificeren wist ik pas later, maar ik voelde me er als meisje blij en weemoedig van. Geïnspireerd ook. Het boek Juniper zegt iets over de basis van wie ik ben en van waaruit ik ook kon herstellen. Daarom heet mijn praktijk zo.

Praktijk Juniper is er voor mensen die een zoektocht ervaren naar wie zij in essentie zijn of mensen die dit wel weten, maar het moeilijk vinden om hun eigen kompas naar deze essentie trouw te zijn.

Ik werk met individuen, stellen, gezinnen en vriendengroepen

Waarvoor kan je bij mij terecht?

Levensvragen

Loop je ergens tegenaan en wil je dit onderzoeken? (Evt. in de natuur)

 

Eetproblematiek

Worstel je met jezelf en zie je dit terug in je (problematische) eetpatroon?

 

  Voor naasten

  Leer de eetstoornis en je (volwassen) kind/partner begrijpen of deel en laat je steunen in je eigen proces !

   

   

  Verder heeft Irene heeft werkervaring met depressie en neerslachtigheid, eenzaamheid, (sociale) angsten, dwang, emotie-regulatie problemen, ziekenhuisopname door een eetstoornis, scheiding, autisme, meerbegaafdheid/hoogbegaafdheid, trauma, hoog sensitiviteit en overlijden t.g.v. een eetstoornis.

  Let op! Vanaf heden is vaak vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. 

  Irene is aangesloten bij de antroposofische beroepsvereniging NVAGP en valt onder vergoedbare complementaire zorg/ natuurgeneeswijzen.

   

   

   

   

  Behandelaar/therapeut: Irene de Groot
  Persoonlijke AGB code: 90117481
  Praktijk AGB code: 90093548

  Gecertificeerd Lid NVAGP (https://nvagp.nl), Lidnummer: 2023-01 geregistreerd bij NVAZ

  BTW-id nummer: NL004048678B21

   

  Praktijk voor therapie, begeleiding en ontwikkeling bij eetstoornissen. Herstellen door te luisteren naar wie je in diepste wezen bent. Samen onderzoeken we welke behandeling passend voor je is, zodat je door de bomen het bos kunt zien.

  KvK: 84984341
  BTW-ID: NL004048678B21

  Contactgegevens

  Irene de Groot
  Therapeut/Coach specialist in eetstoornissen

  Kerklaan 3, 2063JJ Spaarndam

  06 31 07 23 42